Pcr (Covid-19) (Sars-CoV-2) Testi

Covid-19 (PCR) testi nedir?

PCR (Polymerase Chain Reaction), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak tanımlanmaktadır. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir. Test, vücutta virüsün varlığını, ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

PCR testi hangi hastalıkların teşhisi için yapılır?

PCR testinin adı son dönemlerde Covid-19 yani koronavirüsün taranması için duyuldu. Ancak PCR testİ sadece koronavirüste değil, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Pek çok hastalık etkeni, PCR testi ile erken dönemde ve hızlı şekilde tespit edilebilmektedir.

CR testinin avantajları nelerdir?

PCR testi ile birlikte koronavirüse yakalanan kişiler ya da taşıyıcı olanlar belirlenir, izolasyonları sağlanır ve bu şekilde salgının kontrol altına alınması için çok önemli bir adım atılmış olur. Ayrıca PCR testi çok kısa sürede sonuç veren bir testtir. Kan alınmadığı için de ağrısız gerçekleştirilmesi önemli bir avantajdır.

 

Covid 19 (PCR) test sonucu nasıl öğrenilir?

PCR yani Covid-19 (Koronavirüs) test sonuçlarınızı e-Nabız ve MHRS uygulamaları veyahut web siteleri aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Baypark Hospital'de yaptırmış olduğunuz Covid 19 test sonuçlarınızı ise Baypark Tahlil Sonuçları sayfamız üzerinden TC kimlik numarası bilgilerinizle öğrenebilirsiniz. 

Not: enabiz.gov.tr'ye e-Devlet üzerinden (e-Devlet şifresiyle) giriş yapabilir, ayrıca e-Nabız üzerinden barkod numaranız ile Covid-19 test sonucunu öğrenebilirsiniz.

 

Uzm. Dr. Semra Haytaç

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Yorum yap.